Spitalul Municipal de Urgenţa Caransebes a fost infiinţat în anul 1970. 
Proiectul de construcţie a spitalului a fost apronbat prin Hotararea Consiliului de Miniştrii a Republicii Socialiste Romania prin Dispoziţia nr.659 din anul 1965, avand o capacitate de 300 de paturi de spitalizare. 
În conformitate cu criteriile de clasificare pe categorii de unităţi sanitare stabilite prin Ordinul M.S.P. Nr. 1764 din 2006, SMU Caransebeş este spital municipal de urgenţă de Categoria III- unitate sanitară de urgenţă (pentru acordarea asistenţei medicale 7 zile din 7 si 24 din 24 de ore, atat în urgenţele medico-chirurgicale cat şi pentru afecţiuni cronice, în profilele chirurgie general, chirurgie plastic, microchirurgie reconstructivă, ortopedie-traumatologie, medicină internă, diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, cardiologie, neurologie, psihiatrie pediatrică, pneumologie, pediatrie, neonatologie,ORL, oftalmologie, dermato-venerice, boli infecţioase si ATI).

 

La parterul cladirii funcţionează compartimentul de primiri urgenţe CPU.

SMU Caransebeş reprezintă unitatea sanitară a doua ca importanţă în judeţul Caraş-Severin după Spitalul Judeţean De Urgenţă Reşiţa.

SMU Caransebeş asigură servicii medicale de specialitate la peste 80.000 de locuitori din Caransebeş şi zonele limitrofe.

SMU Caransebeş funcţionează cu 388 de paturi după cum urmează:

Secţia Medicină internă-64 de paturi din care Compartimentul Diabet zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice dispune de -6 paturi.

Secţia Pediatrie-44 de paturi din care Compartimentul Psihiatrie pediatrică-5 paturi

Secţia Chirurgie Generală-55 de paturi din care Compartiment Ortopedie-Traumatologie-18 paturi, Compartiment Neurochirurgie-5 paturi şi Compartiment Chirurgie Plastică, Microchirirgie Reconstructivă-5 paturi.

Secţia Obstetrică-Ginecologie-35 de paturi

Secţia Cardiologie-25 de paturi

Secţia Neurologie-37 de paturi

Secţia Psihiatrie -25 de paturi

Secţia Pneumologie-30 de paturi, din care Compartiment TBC-20 de paturi

Compartiment ORL-15 paturi

Compartiment Dermato-Venerice -8 paturi

Compartiment Boli Inveftioase-12 paturi

Secţia ATI-15 paturi

Compartiment CPU-5 paturi

Spitalizare zi-15 paturi