Ministerul Sănătății a avizat zilele trecute 15 paturi pentru spitalizare de zi, zece în specialități medicale și cinci în cele chirurgicale. Aceasta înseamnă de fapt o reducere a cheltuielilor din bugetul unității sanitare și bani mai mulți primiți de la Casa de Asigurări de Sănătate. Ceea ce s-a și întâmplat, pentru că în urma negocierilor CJAS Caraș-Severin a alocat spitalului din Caransebeș 50.000 de lei pentru spitalizarea de zi. De acum înainte, pacientul care optează pentru SMUC nu mai este nevoit să petreacă aici mai mult timp decât este necesar, serviciile fiind efectuate într-o singură zi.
„Spitalizarea de zi duce la un diagnostic rapid și sigur pentru pacienții spitalului, la o monitorizare adecvată și la tratament mai eficient în timp scurt. Mă refer la investigații în scop de diagnosticare (analize de laborator, radiografii, ecografii sau tomografii computerizate), la monitorizări ale afecțiunilor cornice sau acute care nu pot fi tratate în specialitate sau la supravegherea postoperatorie în cazul intervențiilor laparoscopice sau de microchirurgie”, a precizat managerul interimar al SMU Caransebeș, Claudiu Hirțea.
De exemplu, un pacient diagnosticat cu astm alergic, otită, pietre la rinichi sau dureri de spate nu rămâne mai mult de 12 ore în spital, situație care se regăsește și în cazul unei intervenții chirurgicale ușoare cum ar fi o operație de scoatere a amigdalelor. Potrivit reglementărilor în vigoare, spitalizarea de zi se organizează separat faţă de zona de spitalizare continuă, cu acces facil la ambulatoriu, farmacie, laboratoare de investigaţii şi tratament.
Sursa: http://www.caon.ro/nu-esti-grav-bolnav-pleci-acasa/1530875