„Neurologia” de la spitalul din Caransebeş, renovată din fonduri proprii

Luni, 15 aprilie, a avut loc inaugurarea Secţiei Neurologie de la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, compartiment care a fost reabilitat în proporţie de 70 la sută, din fonduri proprii. La eveniment au participat primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac, conducerea spitalului, un mare număr de cadre medicale, consilieri locali şi judeţeni, precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi Bisericii Adventiste.

Dr. Ana Mationi, iniţiatoarea acestui proiect, a spus că lucrările au fost demarate anul trecut, în luna mai, când s-a început renovarea saloanelor, după care, în toamnă şi iarnă, s-a continuat cu reabilitarea spaţiilor comune ale secţiei, respectiv cele trei băi – una pentru personal şi două pentru pacienţi –, cele două săli ale oficiului, iar fosta magazie a fost compartimentată, rezultând trei spaţii – un vestiar, o magazie şi cabinetul asistentei-şefe.

„Ulterior, s-a renovat camera de gardă, coridorul şi, în ultima etapă, în lunile februarie şi martie, a fost reabilitat holul central. Această lucrare nu ar fi fost posibilă fără colaborarea cu o serie de persoane generoase şi inimoase, care m-au susţinut atât din punct de vedere moral, iar unele dintre ele, chiar şi material. Aş dori să menţionez că prima iniţiativă i-a aparţinut Bisericii Ortodoxe, prin părintele Timiş Popovici, care ne-a asigurat o parte din materialele necesare renovării băilor, un aport deosebit având şi Biserica Adventistă, prin asigurarea materialelor pentru renovarea holului. Alţi medici au contribuit la achiziţionarea mobilierului din camera de gardă, uşii de termopan dintre secţii, o contribuţie financiară având şi eu” a spus dr. Ana Mationi.

Iniţiatoarea proiectului a adăugat că o acţiune similară, dar nu de o asemenea amploare, a mai avut loc în anul 2009, iar acum îşi doreşte ca procesul de reabilitare să continue cu renovarea saloanelor colegilor, fie din fonduri proprii, fie din sponsorizări. „Aş vrea să vă mai spun că în demersul meu m-a călăuzit un citat din Biblie, care aparţine Ecleziastului, şi care spune că mai important şi mai valoros este sfârşitul lucrului, decât începutul lui”, a mai adăugat dr. Ana Mationi.

Primarul Felix Borcean a precizat că a fost surprins plăcut când, în urmă cu două săptămâni, a fost chemat de medicul Dan Tocuţ să vadă secţia. „Am rămas impresionat nu atât de calitatea lucrărilor, care este una corespunzătoare, ci de maniera în care s-a lucrat, de faptul că aţi reuşit să coagulaţi atâtea forţe, dv. fiind un exemplu destul de rar de acţiune în echipă, un exemplu pe care cu toţii ni l-am dori urmat de cât mai multe persoane, pentru că spitalul acesta este extrem de mediatizat, de sucit pe toate feţele, încât, măcar prin efortul celor de aici, i-am putea transforma imaginea aceasta nu tocmai pozitivă. Sunt multe aspecte pozitive aici, totuşi, sunt medici dăruiţi meseriei, sunt astfel de locuri în spital în care, într-adevăr, putem spune că sunt condiţii extrem de civilizate pentru pacienţii din Caransebeş şi din împrejurimi”, a mai spus edilul municipiului.

Managerul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, a dezvăluit o altă faţă a dr. Ana Mationi, o bună şi constantă colaboratoare a instituţiei pe care o conduce, aceea de scriitoare, de om care mobilizează, chiar din comunitatea ei religioasă, oameni care participă la actul de cultură din municipiu, uneori chiar propunând ea însăşi acţiuni şi proiecte culturale.

Liderul social-democraţilor din Consiliul Local Caransebeş, Florin Bogdea, a vorbit despre faptul că cei care se vor bucura în primul rând de această realizare vor fi pacienţii. „În felul acesta, ne obligaţi pe noi, consilierii locali, să vă luăm exemplul, ne obligaţi ca în celelalte secţii ale Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş să facem ceea ce dumneavoastră aţi făcut aici. Eu vin cu regretul că au fost nişte bani guvernamentali daţi pentru ultimul etaj şi acoperişul spitalului, dar, din păcate, noi, administraţia locală, nu am putut folosi acele fonduri, ba, mai mult, a trebuit să renunţăm la acel proiect… Faptul că nişte medici din spital au avut curajul ca, din fonduri proprii, să pornească un astfel de proiect, este un lucru mare. Noi, comunitatea locală, trebuie să venim în sprijinul medicilor în orice fel de proiecte, fiindcă, dincolo de ambiţiile noastre politice sau de altă natură, actul medical trebuie să fie unul la nivel înalt, beneficiarul fiind, aşa cum am mai spus, în primul rând, pacientul”, a adăugat Florin Bogdea.

La Secţia Neurologie sunt12 saloane şi 41 de paturi, aici fiind internaţi lunar până la 200 de pacienţi, iar investiţia realizată se ridică la câteva zeci de mii de lei.

Sonia BERGER