Măsuri de redresare a Spitalului Caransebeș. Datoria de 11 milioane de lei nu trebuie să mai crească!

Datoriile spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș cresc lunar. Și asta pentru că spitalul consumă mai mult decât produce. Singura soluție este creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor.

Omul de afaceri Adrian Dumbravă, a prezentat o situație la aproape o lună de zile de la instalarea ca manager al Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș. Primele măsuri au fost aprobate de către Consiliul de Administrație al Spitalului.

Spitalul are în continuare datorii foarte mari, aproximativ 11 milioane de lei, din care 6 milioane de lei sunt arierate, datorii care depășesc termenul de plată de 90 de zile. Am găsit din păcate tensiuni în colectiv, pentru că așa este când sunt tensiuni în instituție sunt și între oameni. Am avut dialog aproape cu fiecare secție și vor urma măsuri pas cu pas. Eu o să prezint, în următoarele luni un plan de redresare a spitalului, pentru că la momentul actual, spitalul acumulează o datorie de circa un milion de lei pe lună este un ritm dezastruos din punctul meu de vedere. Eu deja am început măsurile de redresare. Sper ca în 6 luni de zile această pierdere să poată fi eliminată și cele 11 milioane de lei să nu mai crească.”, a menționat Adrian Dumbravă.

Managerul unității medicale a vorbit și despre posibilitatea ca o firmă de consultanță care a propus mai multor spitale din țară măsuri de redresare economică, cu rezultate foarte bune să găsească soluția pentru Caransebeș, care va fi implementată în viitoarea perioadă:

Eu sper ca să ajungem undeva pe zero, adică să nu mai acumulăm alte datorii și să găsim o modalitate chiar și de creditare să achităm toate cele 11 milioane de lei, datorii existente. Cheltuielile spitalului, ca să fiu mai clar sunt de 2 milioane de lei lunar, în condițiile în care spitalul are venituri de 1 milion de lei, astfel că pierderea este de 1 milion de lei pe lună. Din aceste cheltuieli 94% se consumă cu salariile. Noi din fonduri proprii avem încasări de la ambulatoriu, de la laboratorul de teste PCR, de la Casa de Asigurări de Sănătate și alte activități, toate acestea sunt insuficiente, nu putem plăti întreținerea, medicamentele, hrana și alte cheltuieli service, mentenanța aparatelor, softul, colectarea deșeurilor medicale și altele”, a precizat Adrian Dumbravă.

Ca prime măsuri de reducere a cheltuielilor, managerul spitalului a început o analiză a contractelor aflate în derulare și speră să găsească înțelegere la companiile partenere pentru renegocieri și păsuire de termene de achitare a facturilor. De asemenea, pentru că perioada determinată pe timp de situație de alertă în pandemie se apropie de final, contractele celor 50-60 de angajați: medici, asistente, infirmieri, expiră și nu vor mai fi prelungite, a mai precizat Adrian Dumbravă.

Sursa: https://www.caransebesonline.ro/masuri-de-redresare-a-spitalului-caransebes-datoria-de-11-milioane-de-lei-nu-trebuie-sa-mai-creasca/