Mamograf ultramodern ce da rezultatul singur

Mamograf ultramodern ce da rezultatul singur

CARANSEBEŞ – Un mamograf digital ultramodern care oferă o exploatare de vârf în problema patologiei sânului și de un angiograf digital au sosit ieri la Spitalul din Caransebeş. Aparatele, cu o valoare de peste 4,2 milioane de lei, sunt achiziţionate în cadrul unui proiect şi vor fi puse în funcţiune în toamnă.

Unele dintre acestea, achiziționate printr-un proiect cu finanțare europeană, au fost aduse deja la Caransebeș. Printre ele se regăsesc un mamograf digital ultramodern, ce oferă o exploatare de vârf în problema patologiei sânului, și un angiograf digital.

„Sunt primele aparate care au ajuns la Caransebeș în cadrul proiectului nostru. Mamograful este mai modern decât ne-am așteptat pentru că între timp tehnologia medicală s-a ieftinit și în prețul de achiziție furnizorii au băgat ceva în plus, o premieră în România  o stație grafică de procesare a imaginilor. Practic, acest aparat poate să dea rezultatele singur, fără să fie nevoie de un medic. Până acum, în Caransebeș nu am avut niciunmamograf, mai ales unul atât de performant. Toate pacientele vor avea de acum înainte acces gratuit la o investigație care în Occident se face la toată lumea pentru detectarea cancerului de sân. Aparatul fiind digital, putem lua legătura cu specialiști din centrele universitare ca să avem și alte păreri specializate, a precizat medicul Călin Grozăvescu, de la SpitalulMunicipal de Urgență din Caransebeș.

Potrivit acestuia, mamograful a costat peste 1,2 milioane lei iar angiograful aproape 3 milioane, ambele aparate urmând a fi puse în funcțiune în această toamnă. În prezent, se lucrează la realizarea sălilor și a instalațiilor electrice ce vor susține echipamentele medicale moderne.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro/