De la 15 milioane datorii și peste 20 de procese, aproape de zero

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș (SMUC), Adrian Dumbravă, spune că atunci când a preluat conducerea SMUC, unitatea sanitară avea 15 milioane de lei datorie, dar și peste 20 de procese pe sume mari cu diverși furnizori de materiale. După aproape trei ani, situația financiară a spitalului e pe cale să intre pe plus.

„La începutul lui 2023, când am început să fim plătiți la realizare și nu ca în pandemie, făceam pariu că la final de an vom avea zero datorii. Lucrurile s-au așezat, merg spre bine. Acum suntem pe zero. Zilele trecute, după ce am făcut plăți, după ce am plătit salarii, impozitele la stat pe luna curentă, aveam în cont peste un milion de lei. Una peste alta, cheltuielile noastre medii pe lună sunt între 900 de mii și 1,1 milioane, luni de iarnă, incluzând tot, căldură, electricitate, etc și ceea ce ne rămâne după ce achităm e undeva între 700 de mii și un milion. Mai avem o singură problemă, când eu am venit aici, spitalul avea peste 20 de procese mari cu furnizori care-și cereau banii pe ceea ce ne-au livrat, erau câteva micuțe și cu angajați. S-au încheiat toate, unul singur mai e pe rol, unde suma care ni se cere e de 1,1 milioane de lei plus încă 1,1 milioane penalități, acest proces ne ține cumva pe loc să nu ieșim din arierate, avem termen în mai. Eu mi-am făcut strategia, dacă pierdem procesul (cu CMI Marinescu, fostul laborator de analize medicale externalizat-n.r.) și trebuie să dăm suma plus penalități, vreau să am banii disponibili, plătesc toată datoria, nu avem nevoie de eșalonare. Vreau să primesc recipisa de la Finanțe că nu mai mergem să ne aprobe ei plățile.”, a precizat Dumbravă.

Acesta a mai adăugat că de când a devenit managerul SMUC a fost „călcat” pe la spital de diverse organisme, asta însemnând 120 de controale în mai puțin de trei ani, în condițiile în care din 2003 și până în 2021 au fost 80 în total. „S-au supărat unii că i-am pus la muncă și nu am intrat în găștile lor de interese, dar am trecut peste, ne vedem de treabă!”, a concluzionat Dumbravă.

JCS-R.M.