„Până acum, în Caransebeș, s-au redirecționat bani din impozitul pe profit mai mult către biserici, mai puțin către spital, adică mai mult către suflet decât către trup. Am considerat că este mai bine să investesc, și în ultimii 5 ani am investit, cota de 20 de procente din impozitul pe profit în spital. Pe an, investiția a fost între 12 și 20 de mii de lei, anul acesta am depășit 20 de mii de lei, pentru că am mai cooptat o firmă și am rezolvat două saloane plus reparatul la celelalte saloane (zugrăveli și alte lucrări de igienizare)”, a precizat Nicolae Preda, patronul unei firme din Caransebeș.
Șeful de la ORL, Dan Laurențiu Tocuț, spune că secția pe care o conduce arată acum bine, însă în spital mai sunt multe de făcut. „Anul trecut, dl Preda ne-a ajutat și am reabilitat băile pacienților. Acum am inaugurat un salon și un vestiar al personalului, reabilitate complet tot cu ajutorul firmei dlui Preda. Am reușit să facem un salon la nivel european, cu baie, cu duș, cu toate facilitățile, am reabilitat grupul sanitar și vestiarul fetelor, am construit o debara nouă conform normelor în vigoare”, a declarat șeful secției ORL. Acesta a făcut și un apel către alți agenți economici din Caransebeș care ar putea să redirecționeze 20 la sută din impozitul pe profit către principala unitate spitalicească a zonei: „ Aș dori foarte mult să rog toți agenții economici din Caransebeș să contribuie pe cât posibil cu acești 20 la sută din impozitul pe profit pentru renovarea și reabilitarea spitalului. Într-un spital curat, și medicul, și pacientul se simt altfel. Fiecare agent economic poate să-și folosească și să-și redirecționeze acești 20 la sută în anumite lucrări de reabilitare a spitalului, și credeți-mă că este nevoie, altfel banii se duc la stat care-i folosește cum vrea, unde vrea”.
Mai mult, Nicolae Preda consideră că firmele care fac profit în Caransebeș ar trebui să întoarcă o parte din acest profit către comunitatea locală. „Cred că firmele care fac profit în Caransebeș au obligația morală să întoarcă o parte din impozitul pe profit către comunitate, pentru că profitul l-au făcut pe spinarea caransebeșenilor. Pot să o facă fie la spital, fie la culte, deși sunt suficiente biserici, sau chiar la sport, pentru că și așa nu putem să ne susținem echipele de volei și fotbal, nu așa ar fi normal?”, s-a întrebat, poate retoric, poate nu, omul de afaceri caransebeșean. Până atunci, sprijinul pentru Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș mai vine doar de la municipalitate, care numai în ultimele luni a alocat din bugetul local aproape 800 de mii de lei pentru diverse lucrări sau dotări.
Sursa: http://www.caon.ro/patronul-care-repara-spitalul-din-caransebes/1773761