Cărășenii bolnavi de plămâni, scutiţi de drumuri în alte judeţe

Cărășenii bolnavi de plămâni, scutiţi de drumuri în alte judeţe

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Pacienții cu boli pulmonare din Caransebeș și din județ nu vor mai fi puși pe drumuri pentru diagnosticare, pentru că, de astăzi, Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș are un bronhoscop performant. Asta datorită celor de la Rotary Caransebeș și altor cluburi similare din Germania, Belgia și Austria, care au donat aparatul prin proiectul Global Grant.

Cel mai bucuros de donație a fost șeful secției Pneumologie,medicul Ionuț Mihăilică, potrivit căruia pacienții nu vor mai fi trimiși spre spitalele din alte orașe, care dețin un bronhoscop.„Mulțumesc Clubului Rotary și Primăriei pentru că au dus la îndeplinire un vis al meu încă de când am venit în Caransebeș, acela de a avea în spital un bronhoscop. Aparatul ne ajută foarte mult pentru că putem diagnostica cu certitudine anumite afecțiuni, iar pe pacient îl scutește de drumuri până la Timișoara, Cluj, Craiova, nu mai e plimbat dintr-un oraș în altul. Putem face biopsie, brosaj, lavaj și alte proceduri într-un timp mult mai scurt, cu un diagnostic mult mai rapid și mai precis”, a explicat Mihăilică.

Ideea unui bronhoscop în spitalul caransebeșean a apărut la un Bal Rotary, așa după cum preciza primarul Felix Borcean, care a adăugat că a văzut marți doi oameni în toată firea, medici, bucurându-se ca niște copii la primirea performantului aparat. „Acum un an, la un bal Rotary, se năștea ideea de a aduce în Caransebeș un bronhoscop performant pentru secția de Pneumologie. Aduc mulțumiri deosebite, și nu sunt cuvinte mari, Clubului Rotary pentru că în decursul anilor a avut o activitate susținută. În ultima vreme, din cauza necesităților spitalului, și-au îndreptat foarte mult atenția asupra unității sanitare, iar faptul că au reușit să aducă la Caransebeș acest bronhoscop este o mare împlinire și pentru pacienți, și pentru medici. În medicina de azi să lucrezi fără aparate performante e foarte greu. I-am văzut pe doi din medicii spitalului bucurându-se ca niște copii în fața acestui aparat foarte performant”, a precizat edilul.

Cei de la Rotary Caransebeș spun că nu se vor opri aici și vor duce la bun sfârșit proiectul, tot printr-o dotare pentru spitalul caransebeșean. „Așa cum procedăm de atâția ani, venim în sprijinul comunității locale. Bronhoscopul va face diferența în materie de diagnostic și tratament la Pneumologie și ORL.Aparatul înseamnă ca valoare jumătate din totalul proiectului, aproape 150 de mii de lei, mulțumim firmei Storz care ne-a făcut o reducere substanțială de preț, dar și colegilor din Rotary și cetățenilor Caransebeșului care ne-au ajutat să strângem fondurile necesare la diversele acțiuni caritabile pe care le-am organizat. Ultima fază a proiectului o reprezintă finalizarea instalației de gaze medicale din blocul operator, acolo avem parteneriat direct cu Primăria Caransebeș”, a declarat și Alin Deteșan, președintele Rotary Caransebeș.

Sursa: https://www.caransebesonline.ro/carasenii-bolnavi-de-plamani-scutiti-de-drumuri-in-alte-judete/