Caransebeșul preia deja pacienți cu Covid-19 de la Reșița

 
 

Prezent într-o conferință de presă alături de primarul Felix Borcean, managerul Adrian Cican a prezentat succint cazurile de suspecți sau infectați cu Covid-19 care sunt în spital și la secția de Infecțioase de la Spitalul Bora. „Odată devenit spital suport Covid, tot ce înseamnă pacient confirmat se internează la Caransebeș. În spital vor mai fi doar pacienți care pot să-și piardă viața în 24 de ore, pacienți deja internați și cei cu Covid, alți pacienți vor fi direcționați către Reșița sau Oțelu Roșu. De la cei doi pacienți de la Lidl s-au prelevat probe, așteptăm rezultatul de la Timișoara. Ne mai vin cinci pacienți confirmați de la SJU Reșița, printre care și un copil de doi ani. La Reșița mai sunt în stare gravă la spital, din care unii confirmați, aceia sunt pe ATI. Aseară după cum știți foarte bine o pacientă de 81 de ani, confirmată, a decedat la Spitalul Județean Reșița (nici DSP Caraș-Severin, nici Grupul de Comunicare Strategică nu au confirmat acest deces-N.R.)”, a spus Cican.

Managerul a tras un semnal de alarmă în ce privește aprovizionarea cu medicamente, dar și asupra faptului că spitalul are bani în cont dar nu-i poate folosi, având conturile blocate. „Nu există medicamentele specifice combaterii Covid-19, până ni se distribuie Kaletra de la Ministerul Sănătății nouă ne vin deja pacienți, mai avem 240 de tablete de Kaletra în stoc și mai avem paracetamol, perfuzabil și tablete, pentru cazurile ușoare. Avem aproape 2 milioane de lei în cont pe care nu-i putem folosi pentru medicamente și aparatură, fa-cem de două ori pe zi adrese să ni se deblocheze conturile. A fost o discuție cu Hidroelectrica să achiziționeze dânșii ce avem nevoie, au spus că ei nu se ocupă cu așa ceva”, a adăugat managerul SMUC.

O altă problemă asupra căruia s-a oprit Cican a fost cea a echipamentelor de protecție, mai ales că au existat diverse acuzații din partea unor cadre medicale în ultimele zile (subiect asupra căruia vom reveni-N.R.). „Vreau să liniștesc medicii și asistenții, personalul nemedical, caransebeșenii: avem suficiente materiale de protecție pentru o perioadă, dacă vin acum 50 de confirmați Covid atunci, da, nu ne ajung, pentru că ne trebuie sute pe zi. Cu ce a comandat Primăria și alte firme pentru noi, am avea echipamente pentru două luni. Am pregătit și locuri dacă vom avea decedați de Covid, îi mulțumesc dlui Dunca, care ne-a trimis un container specializat”, a mai precizat Cican, susținut în acest sens și de primarul Felix Borcean: „Nu putem lăsa la voia întâmplării ce se întâmplă cu aceste echipamente, de aia e manager, director medical, care răspund de ele”.

Ambii au ținut să mulțumească atât personalului medical care este pe baricade, cât și firmelor, cetățenilor, primarilor de comune din jurul Caransebeșului care s-au implicat în susținerea spitalului.

JCS-R.M.

Sursa: https://www.caransebesonline.ro/caransebesul-preia-deja-pacienti-cu-covid-19-de-la-resita/