Mai ales că vești bune vin de la Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, care a lansat în aceste zile în dezbatere publică o Ordonanţă de Urgenţă care reglementează programul de investiţii în spitale, cu o alocare de 10 miliarde de lei, pentru perioada 2024-2030. Program de investiții care se potrivește ca o mănușă pentru intențiile municipalității conduse de Borcean. Pe lângă reabilitarea din temelii a spitalului caransebeșean, se are în vedere și construcția unor secții exterioare în spatele spitalului, unde să fie mutate, spre exemplu, secțiile de la Spitalul Bora. Iar administrația locală a demarat deja realizarea documentațiilor necesare pentru o astfel de investiție, fapt confirmat de primarul Caransebeșului.

„Noi suntem acum într-un punct destul de sensibil, în sensul că trebuie să facem un studiu geotehnic, adică niște foraje care la spital sunt foarte dificil de făcut. Avem două variante, una externă, de dezvelire a fundației, și alta internă, de acces în fundație prin interior. Cea mai bună, cea mai rapidă și cea mai consistentă ar fi cea prin interior, doar că în subsolul spitalului nu prea se poate intra în momentul de față. Am vrea să recurgem la o intervenție a pompierilor, voi vorbi și cu comandantul unității din Caransebeș, că probabil ne-ar ajuta să decolmatăm subsolul pentru a avea acces cu o echipă tehnică. Mergem înainte cu acest proiect, termenele sunt destul de relaxate, ceea ce înseamnă că nu o să avem spital aproape nou chiar la anul.“, a precizat Felix Borcean.

Potrivit OUG, valoarea maximă aferentă unui proiect, finanţată din program, este de 350,5 milioane lei pentru spitalele municipale de urgenţă cum este și cel din Caransebeș. Investițiile pot acoperi realizarea de construcţii noi şi dotare, lucrări de modernizare/reabilitare şi dotare, extinderea unor construcţii existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente şi dotare. În schimb, nu sunt eligibile investiţiile care vizează exclusiv achiziţia de dotări.

JCS-R.M.